Reply to this topicStart new topicStart Poll

> В цілому про веб-маркетинг і зокрема про SEO, Коротко, для чайників
Mauzer
Дата: Nov 5 2009, 02:39
Quote Post

Промоутер

Група: Moderators
Користувач №: 1217

Репутація: 51 голосів

Взагаліто, почав цю статтю декілька місяців тому, але тут вдала нагода:

Конкурс статей на Promolab.org - отож я відредагував і доповнив цей "титанічний труд"! biggrin.gif і викладаю на суд спільноти.

В цілому про веб-маркетинг і зокрема про SEO
Коротко, для чайників

Коротко про веб-маркетинг в Україні.

Отож почнем зі статистики.

Станом на липень 2009-го року, аудиторія українського сегменту інтеренет, нараховує 11,12 мільйонів унікальних користувачів в місяць.
А це означає, що в час відпусток інтернетом користується близько 24.16% населення.

Станом на березень 2009-го року, на Київ і область припадає більше 60% від усіх користувачів Інтернету в Україні. Далі йдуть Одеса (5,14%), Харків (5,39%), Дніпропетровськ (4,92%), Донецьк (4,82%), Львів (2,83%), Крим (2,80%), Запоріжжя (1,80%).

Цікавим фактом є те, що чим більше соціальний статус і дохід – тим більша активність в мережі інтеренет.
57% користувачів – чоловіки і 43% – жінки.

56% опитаних вважають, що реклама – нормальна плата за контент.
64% опитаних стверджують, що довіряють онлайн-рекламі так само, як і рекламі в інших засобах масової інформації
87% опитаних, шукають інформацію про товари і послуги – в інтернеті.
86,5% (!) опитаних використовують для цих цілей – пошукові системи.

Найпопулярнішою пошуковою системою є Google, його частка 68-71%, далі йде Yandex із 17-20% і Ukr.net ~ 4.1%.

Близько 75% користувачів інтернету, зареєстровані в соціальних мережах.
63,3% користувачів, зареєстровані відразу в декількох соціальних мережах.

Джерела статистичних даних:
bigmir.net
management.com.ua
reklamaster.com
liveinternet.ru
searchengines.ru
wikipedia.org
gemius.com.ua
liga.net

Так от, ми маємо 2 найбільших джерела потенційних клієнтів, це пошукові системи та соціальні мережі.

З соціальними мережами все просто, досить хороший таргентинг, але невелика конвертація. Тому, що користувачі сидять зазвичай в соц.мережі для спілкування, а не купівлі товарів чи замовлення послуг. Хоча це дуже перспективний напрям, звернем краще увагу на перевірені речі.

Пошукові системи - це контекстна реклама та SEO (search engine optimization).

Контекстна реклама – ефективний інструмент в руках досвідченого веб-маркетолога. Контекст – це такого роду оголошення. Лише заголовок (посилання) + невеличкий текст + посилання. Іноді ще допускається адреса чи телефон.
Суть контексту дуже проста. Є рекламодавець, який продає конкретний товар, задача контекстної системи, показати його рекламу лише зацікавленому користувачу.
І варто зазначати, що у найпопулярніших контекстних системах України «Google Adwords» та «Яндекс Директ» - це непогано виходить.

Починаючи з того, що оголошення розміщуються прямо на сторінці результатів пошуку (саме того, що рекламуєтсья звісно), закінчуючи тим, що на сайтах-партнерах крутяться оголошення того, що цікавить користувача (це реалізується за допомогою пам’яті пошуку та інших данних які розкриває про себе користувач, таких як вік, стать і вид діяльності).

Переваги контекстної реклами над іншими видами інтернет реклами, і реклами взагалі (!) – величезні. Ваше оголошення побачить лише зацікавлена людина, вам подзвонить лише потенційний клієнт, який на вашому сайті заздалегідь визначиться зі своїми намірами. Ніяких обломів, коли наприклад, рекламу на білборді побачили 10000 чоловік за місяць, лише 1000 так чи інакше цікавляться товаром, лише 500 запам’ятали телефон, лише 100 подзвонили щоб дізнатись деталі, і нарешті лише 10 з них таки купили товар.

В той час, коли звичайну рекламу (ТБ, радіо, пресса і т.д.) ви нав‘язуєте, контекстні оголошення клієнт обирає сам. Зацікавлена людина сама переходить на ваш сайт, сама робить крок вам на зустріч, і тільки за це ви платите.

Закінчимо з контекстом, все ж таки, я в ньому не спеціаліст, що більше мене цікавить, так це SEO. Тож поговоримо про цей вид веб-маркетингу.

SEO (пошукове просування) – це комплекс дій для просування веб-сайту в результатах видачі пошукових систем. Тобто, користувач, шукає наприклад ціни на телевізор, заходить на один із перших сайтів і, наприклад, купує там телевізор. І задача оптимізатора, щоби цим «одним із перших сайтів» був сайт замовника.

Просування складається з внутрішньої та зовнішньої оптимізації. Спочатку оптимізуємо сам веб-сайт в «якісний» для пошукового робота (і для людини так само, що майже одне і теж) вигляд, потім оптимізуємо зовнішні фактори, які впливають на ранжування цього веб-сайту в видачі.

Внутрішня оптимізація, стає дедалі менш значущою. Тому, що «правильно» оптимізованих сайтів все більше, а хтось має бути кращим, хтось гіршим. І все ж, «правильно» оптимізованим сайтом ще потрібно стати. Запорукою цього є унікальний контент. Чим детальніший і «складніший» (в плані форматування, насиченності і деталей) текст – тим краще. Також важливу роль у внутрішній оптимізації грає внутрішня перелінковка. Не слід забувати також про вдалий title та description.

Зовнішня оптимізація – це основна робота оптимізатора. Купити посиланнь на сайт мало, це треба зробити грамотно. Вдало складений «анкор лист» (тексти посиланнь), вдало підібрані площадки під розміщення посилання – «и дело в шляпе»!

Оптимізатор мусить грамотно розділити роботу над низько-, середньо-, та високо-частотними запитами (НЧ, СЧ, ВЧ відповідно). НЧ запити взагалі можна просувати безкоштовно, часто завдяки лише внутрішній оптимізації.

Також оптимізатор має вміти:
- аналізувати конкурентів,
- робити підбірку ключових слів на основі побажань клієнта та аналізу конкурентів,
- прогнозувати приблизний бюджет,
- робити детальні звіти,
- аргументувати будь-який свій крок (а то були вже преценденти, коли пропонували закрити великий текст від користувача, і казали, що це «добре для робота ПС»).

Я не буду тут згадувати про всі методи і деталі просування сайтів, це дуже багато інформації, яка не потрібна початківцям, і яку я і в своїй голові не можу в порядок привести.

Плюсом SEO перед контекстною рекламою є, насамперед економія. Вивівши одного разу в «топ» видачі сайт, потрібно підтримувати цей стан лише бюджетом на посилання (+можливо невелика плата оптимізатору за підтримку). Контекстна реклама це постійно однакові витрати, і кількість отриманих відвідувачів напряму залежить від бюджету. Завдяки SEO, хорошому оптимізатору (і стану зірок smile.gif ) - за невеликий бюджет, можна вийти і по досить конкурентним запитам, і надовго отримувати потік потенційних клієнтів.

Мінусом є нестабільність. По суті SEO це обхід алгоритмів пошукових систем, іноді справді доходить до «шаманства» коли і зрозуміти не можливо чому саме так трапилось, а не інакше. А так як можна лише передбачати ці алгоритми, то і гарантій практично ніяких не може бути.

Можу лише заспокоїти потенційних замовників, що відсоток невдач у оптимізаторів, не думаю, що перебільшує хоча б 1% (в мому випадку, була 1 проблемка з регіональною привязкою, і 1 радикальна проблемка, яка по суті з’явилась по вині власника сайта і того, що я не догледів). І навіть ці невдачі можна легко обійти. В найгіршому випадку, це новий домен для сайту і можливо нові тексти.

Отож, найпривабливішим видом веб-реклами є SEO, найстабільнишим – контекстна реклама і найперспективнішим – реклама в соціальних мережах.

Ринок порожній, потенційних клієнтів – море (бери не хочу), конкурентності в деяких тематиках взагалі немає, перспективи розвитку – космічні, ефективність – величезна, витрати – в N раз менші за класичну рекламу.

Рекламодавець – клієнт чекає на тебе smile.gif
Початківець веб-маркетолог – а твого професіоналізму чекають роботодавці smile.gif

--------------------
PMEmail PosterUsers WebsiteICQ
Vladimir3
Дата: Nov 5 2009, 14:21
Quote Post

Промоутер

Група: Prolab
Користувач №: 1989

Репутація: 15 голосів

QUOTE (Mauzer @ Nov 5 2009, 03:39)
Отож почнем зі статистики.

Станом на липень 2009-го року, аудиторія українського сегменту інтеренет, нараховує 11,12 мільйонів унікальних користувачів в місяць.
А це означає, що в час відпусток інтернетом користується близько 24.16% населення.

Станом на березень 2009-го року, на Київ і область припадає більше 60% від усіх користувачів Інтернету в Україні. Далі йдуть Одеса (5,14%), Харків (5,39%), Дніпропетровськ (4,92%), Донецьк (4,82%), Львів (2,83%), Крим (2,80%), Запоріжжя (1,80%).

Основна помилка такої статистики, це те що рахують по ip, і дуже часто провайдери (укртелеком і компанія) кидають весь український трафік через київський ір. Подумайте логічно 60% від 11,12 мільйона це 6,67 мільйони. Реальне населення 1,7 області і нехай самого Києва 4,5 з приїжджими, то отримуємо 6.3 мільйони. Отримуємо що інтернетизація Києва і області більше ніж 105%, що більше навіть чим в Японії. Мені дуже не подобається коли викидають голі цифри, не провівши навіть простого аналізу.

За статтю дякую
PMEmail PosterICQ
Mauzer
Дата: Nov 5 2009, 14:43
Quote Post

Промоутер

QUOTE (Vladimir3 @ Nov 5 2009, 15:21)
Основна помилка такої статистики, це те що рахують по ip, і дуже часто провайдери (укртелеком і компанія) кидають весь український трафік через київський ір. Подумайте логічно 60% від 11,12 мільйона це 6,67 мільйони. Реальне населення 1,7 області і нехай самого Києва 4,5 з приїжджими, то отримуємо 6.3 мільйони. Отримуємо що інтернетизація Києва і області більше ніж 105%, що більше навіть чим в Японії. Мені дуже не подобається коли викидають голі цифри, не провівши навіть простого аналізу.

За статтю дякую

Статистику не я досліджував, та іншої нема. Я думаю купі маркетингових ассоціацій та дослідницьких компаній - видніше де голі цифри а де не дуже. Про логіку твою сперечатись не буду.

Хоча постривай, там вказано "унікальних користувачів", а не жителів\приїзджих міста, чому саме так це вже не трабла статистики. А трабла того хто так рахує (може укртелеком може хто інший). Так що фейл, мій друже.

Мені дуже не подобається, коли критику намагаються висосати з пальця, для чого? Я тільки за критику, але проти такого навязчивого бажання знайти підвох.

--------------------
Natalo4ka
  Дата: Nov 5 2009, 14:52
Quote Post

Промоутер

Група: Members
Користувач №: 2607

Репутація: 10 голосів

[FONT=Arial][SIZE=7]
по-перше, дякую за статтю.
по-друге, дякую, що вона наукраїнській мові (мені аж не віриться, що нарешті за 3 місяці серчу таке найшла).
а от по-третє, (з точки зору філолога) я би придерлася до заголовку: все ж таки поняття "чайника" для цієї сфери послуг не є аж настільки правильним.
але, критика критикою, але бажаю натхнення для написання мега-статтей )))
Mauzer
Дата: Nov 5 2009, 14:56
Quote Post

Промоутер

QUOTE (Natalo4ka @ Nov 5 2009, 15:52)
[FONT=Arial][SIZE=7]
по-друге, дякую, що вона наукраїнській мові (мені аж не віриться, що нарешті за 3 місяці серчу таке найшла).
а от по-третє, (з точки зору філолога) я би придерлася до заголовку: все ж таки поняття "чайника" для цієї сфери послуг не є аж настільки правильним.

Запропонуйте альтернативу слову "чайник" - я заміню smile.gif

--------------------
Style)r
Дата: Nov 5 2009, 15:43
Quote Post

Промоутер

Група: Admin
Користувач №: 1

Репутація: 73 голосів

QUOTE (Mauzer @ Nov 5 2009, 14:56)
QUOTE (Natalo4ka @ Nov 5 2009, 15:52)
[FONT=Arial][SIZE=7]

Запропонуйте альтернативу слову "чайник" - я заміню smile.gif

Нехай буде чайник, бо це загальновідома назва smile.gif

Чудова стаття!

--------------------
"Нації вмирають не від інфаркту. Спочатку їм відбирає мову" © Ліна Костенко.

Надаю SEO-консультації у скайпі: oleg.mishyn
PMICQ
Vladimir3
Дата: Nov 5 2009, 17:21
Quote Post

Промоутер

Група: Prolab
Користувач №: 1989

Репутація: 15 голосів

QUOTE (Mauzer @ Nov 5 2009, 15:43)
Мені дуже не подобається, коли критику намагаються висосати з пальця, для чого? Я тільки за критику, але проти такого навязчивого бажання знайти підвох.

Вибач, я не хотів тебе образити, я критикував саме дані а не статтю, тому дуже довіряй і цитуй статистику.
PMEmail PosterICQ
Style)r
Дата: Nov 5 2009, 17:43
Quote Post

Промоутер

Група: Admin
Користувач №: 1

Репутація: 73 голосів

До речі, правильно/грамотно все-таки писати "Інтернет-маркетинг", а не веб.

--------------------
"Нації вмирають не від інфаркту. Спочатку їм відбирає мову" © Ліна Костенко.

Надаю SEO-консультації у скайпі: oleg.mishyn
PMICQ
Groov
Дата: Nov 5 2009, 19:15
Quote Post

Промоутер

Група: Members
Користувач №: 916

Репутація: 18 голосів

QUOTE (Vladimir3 @ Nov 5 2009, 14:21)

За статтю дякую

Vladimir3, можно рахувати і по кукам, але там все одно буде похибка (наприклад, я в офісі в інеті, дома в інеті, з мобільного в інеті, а щей 3G-інет, тут ні кука ні ір не допоможуть, лише пряме анкетування), але значно менша ніж по ір. Краще за все користуватися статистикою від Gemius, вони як раз проводять ці анкетування! smile.gif

З.І. Взагалі, то цю тему (Статистики) вже обговорювали на цьому форумі і Дмитро Лисюк (директор Gemius Ukraine) все нам чудово розтлумачив!

--------------------
Свободу не спинити!
PMEmail Poster
0 Користувачів переглядають дану тему (0 Гостей і 0 Прихованих Користувачів)
0 Користувачів:

Topic Options Reply to this topicStart new topicStart Poll

Україномовний SEO-форум! Світ 		українського! Українське кіно, музика, кліпи та програми. SEO BASH - Перший український SEO-цитатник
© 2007-2010 Promolab.org – Українська спільнота інтернет-маркетологів.
Форум працює на IPB 1.3.1 (безкоштовна ліцензія). Дизайн від Style)r'a.